Den tyska transportmyndigheten KBA har fattat beslut om återkallning av berörda EA 189 dieselbilar

  • Volkswagen välkomnar KBAs snabba beslut
  • Berörda bilägare kommer att bli informerade
  • Den nuvarande generationen dieselmotorer EA 288 är inte berörd

Volkswagen välkomnar den tyska transportmyndigheten KBA:s snabba beslut om återkallning och därigenom implementera den tidsplan och åtgärdsplan som presenterades under förra veckan.

Den tyska myndighetens beslut gäller berörda bilar i alla länder i EU, alltså även Sverige. Volkswagen Group Sverige kommer nu att fortsätta dialogen med Transportstyrelsen om genomförandet i Sverige.

Totalt sett kommer Volkswagen Group att återkalla omkring 8,5 miljoner fordon i Europa (EU28) enligt KBA.

Volkswagen kommer nu att kontakta kunder över hela Europa och informera dem direkt. Redan nu kan svenska kunder besöka hemsidan https://online.volkswagen.se/dieselcarcheck/ för att via sitt registreringsnummer kontrollera om aktuell bil är berörd. Motsvarande funktion finns även på hemsidorna för märkena Audi, SEAT och ŠKODA.

Arbetet med den tekniska lösningen som beskrivits i åtgärdsplanen pågår nu för fullt. Genomförandet av åtgärderna kommer att påbörjas i januari 2016 och kommer inte att kosta något för berörda kunder. Den tekniska lösningen kan komma att innebära åtgärder på både mjukvaran och hårdvaran. Åtgärderna utvecklas nu specifikt för de olika serier och modeller som är berörda. Alla åtgärder kommer först att presenteras för ansvariga myndigheter. Volkswagen kommer de kommande veckorna och månaderna efter detta att informera de berörda bilägarna om återkallning.

Våra kunder har i och med detta fått besked att de kan fortsätta att använda de berörda bilarna. Alla berörda bilar är tekniskt sett säkra att använda.

Den nuvarande generationen av dieselmotor EA 288 (som funnits i bruk sedan 2012) är inte berörd.

Not: Denna text finns tillgänglig på www.volkswagen-media-services.com.

 

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Marcus Thomasfolk, Informationschef, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57, marcus.thomasfolk@volkswagen.se