Undersökning visar på korrekta CO2-värden

2015-12-09

 • Ingen olaglig förändring gällande uppgivna bränsleförbruknings- och CO2-siffror har kunnat påvisas fram tills nu
 • Enbart ett litet antal modellversioner av nya bilar kommer att få en smärre uppdatering av angivna siffror

En månad efter att det uppstod frågor relaterade till CO2-värden för några av Volkswagen-koncernens modeller, har Volkswagen nu i stort fått klarhet i frågan. Efter omfattande interna undersökningar och mätningar står det nu klart att nästan alla dessa modellvarianter har CO2-värden som överensstämmer med dem som ursprungligen angavs. Det här betyder att dessa bilar kan marknadsföras och säljas utan begränsningar. Det har alltså inte hittats stöd för misstanken att bränsleförbrukningen för bilar som nu tillverkas ändrats på ett olagligt sätt. Vid nya interna mätningar kunde smärre avvikelser noteras på bara nio modellvarianter hos märket Volkswagen.

Dessa modellversioner kommer kring julhelgen att mätas igen vid en neutral teknisk genomgång under överinseende av berörda myndigheter. Bilarna kan säljas av återförsäljare utan restriktioner. Skulle några avvikelser påträffas kommer siffrorna att justeras i framtiden i linje med den normala process som genomförs i sådana här fall.

Volkswagen har presenterat dessa resultat för den tyska regeringens utredningskommission och myndigheten KBA. Den från början kommunicerade misstanken om att 800 000 bilar från koncernens märken kunde vara påverkade har alltså inte någon grund. De avvikelser som upptäckts för enbart nio modellversioner handlar i genomsnitt om några få gram CO2, och leder till en ökad förbrukning i testkörcykeln NEDC med cirka 0,1-0,2 liter per 100 kilometer. Med en årlig produktion på cirka 36 000 bilar står dessa modellversioner bara för 0,5 procent av volymen för märket Volkswagen. Listan på de nio aktuella bilmodellerna finns bifogad. Ett antal av dessa (Polo BlueMotion, Jetta, Scirocco TDI, Golf Cabriolet) saluförs inte på den svenska marknaden.

Koncernens märken Audi, Skoda och SEAT har också bekräftat en liknande process med sina respektive typgodkännandemyndigheter, som har ansvarat för de från början omnämnda bilmodellerna.

Bilarnas förbrukningssiffror i verklig körning ändras inte och några tekniska åtgärder är inte heller nödvändiga. Mot denna bakgrund blir det inte heller aktuellt med den från början förväntat negativa resultatpåverkan med 2 miljarder euro.

Om det kan uppstå en mindre ekonomisk påverkan beror på resultatet av de kommande mätningarna.

Lista över bilar av modellår 2016 som kommer att få reviderade CO2-värden

Not: För nio modellversioner har egeninitierade uppföljande mätningar visat att det kommer att bli aktuellt med justeringar av CO2-värdena. Dessa kommer att framgent få nya angivna siffror så snart som möjligt, som en del i den normala processen.

 • Polo 1,0 TSI BlueMotion 95 hk EU6, sjuväxlad DSG (säljs ej i Sverige)
 • Scirocco 2,0 TDI BMT 184 hk EU6, sexväxlad manuell (säljs ej i Sverige)
 • Jetta 1,2 TSI BMT 105 hk EU6, sexväxlad manuell (säljs ej i Sverige)
 • Jetta 2,0 TDI BMT 110 hk EU6, femväxlad manuell (säljs ej i Sverige)
 • Golf Cabriolet 2,0 TDI BMT 110 hk EU6, femväxlad manuell (säljs ej i Sverige)
 • Golf 2,0 TDI BMT 150 hk EU6, sexväxlad manuell
 • Passat Alltrack 2,0 TSI 4Motion BMT 220 hk EU6, sjuväxlad DSG
 • Passat Sportscombi 2,0 TDI SCR 4Motion BMT 240 hk EU6, sjuväxlad DSG
 • Passat Sportscombi 1,4 TSI ACT BMT 150 hk EU6, sexväxlad manuell

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Marcus Thomasfolk, Informationschef, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57, marcus.thomasfolk@volkswagen.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2014 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 81 000 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 26,7 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde man 13 000 lätta transportbilar vilket är 31 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,1 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2014