Volkswagen-koncernen fortsätter att omorganisera

  • Funktioner under VD omstruktureras
  • Matthias Müller: ”Snabbare beslutsprocess och ökad effektivitet”

Volkswagen-koncernen blir mer strömlinjeformad och snabbar upp sina interna beslutsprocesser. Det innebär att funktioner som ligger placerade under VD Matthias Müllers ansvarsområden nu omstruktureras. Antalet toppchefer som direktrapporterar till VD nära nog halveras och nya utnämningar till flera positioner kommer att träda i kraft under första kvartalet av 2016.

VD:n för Volkswagen-koncernen, Matthias Müller, säger så här:

–       De här strukturförändringarna kommer att snabba upp våra beslutsprocesser, minska komplexiteten och öka effektiviteten. Koncernledningen kan fokusera mer än tidigare på övergripande framtidsfrågor och fortsätta utveckla strategier.

Matthias Müller understryker också att:

–       Ledningsteamet är nu nästan komplett, med bästa tänkbara kollegor både från företaget och utifrån. Vi kommer särskilt att fokusera på de teknologiska förändringarna som påverkar framtidens mobilitet – från elektrifiering till digital överföring. Vårt mål är att spela en avgörande roll när det gäller att skapa bilens omvandling. Vår nya, slimmade struktur kommer att göra det möjligt för oss att i större utsträckning utveckla den tydliga potentialen för vår koncern, dess märken och medarbetare. Vi kommer att få se ett snabbare beslutsfattande och ökad effektivitet.

Genom dessa strukturförändringar kommer följande utnämningar att träda i kraft inom VD:s ansvarsområde under första kvartalet 2016:

  • Ulrich Eichhorn (54) kommer att leda Group Research & Development. Eichhorn har en filosofie doktorsexamen i mekanik. Han startade sin karriär hos Ford och var chef för Volkswagen Group Research under åren 2000-2003. Han utsågs till medlem av ledningsgruppen med ansvar för utveckling hos Bentley 2003 innan han tog över rollen som VD för den tyska bilindustriföreningen 2012.
  • Fred Kappler (57) kommer att bli ansvarig för Group Sales. Han har studerat affärsvetenskap och kom till Volkswagen som trainee 1982. Han har haft olika ansvarsområden inom exportsidan hos försäljningsavdelningen inom Volkswagen AG sedan 1983. 1995 fick han ansvar för försäljningen i Nordvästra Europa hos märket Volkswagen. 1997 flyttade han till Kina som förste Vice President och CFO hos FAW-Volkswagen. Han blev försäljningschef för Volkswagen i Tyskland 2000, medlem i Skodas ledningsgrupp med ansvar för försäljning 2004, chef för försäljning inom Volkswagen Originaldelar 2009 och chef för Group Service 2011.
  • Michael Mauer (53) kommer att leda Group Design – som ett tillägg till hans nuvarande roll hos Porsche. Mauer studerade fordonsdesign och började sin karriär hos Mercedes-Benz 1986 och där hade han olika befattningar fram till 2000 – bland annat ansvar för A-klassen, SLK, SL-modellerna men också Smart. Han flyttade till Saab som designchef 2000 och fick också ansvar för Advanced Design hos General Motors 2003. Han har varit chef för designavdelningen hos Porsche AG sedan 2004 och fick också ansvar för designen av Porsche Cayenne 2007, Panamera och 918 Spyder.
  • Wolfram Thomas (59) blir ansvarig för Group Production. Thomas har en ingenjörsexamen och har varit hos Volkswagen-koncernen i 35 år. Efter olika befattningar hos Volkswagen, SEAT och Volkswagen Transportbilar blev Thomas chef för Volkswagens Kassel-fabrik 1998. Han utsågs till Executive Vice President med ansvar för produktion hos SEAT 2002 och blev Vice President 2009, varpå han utsågs till Group Chief Officer med ansvar för Miljö, Energi och Nya Affärsområden 2012.
  • Ralf-Gerhard Willner (54) kommer att leda koncernens produkt- och modulära byggsystemsstrategi. Willner är en utbildad verktygsmakare och har en examen i fordonsingenjörsvetenskap. Han började sin karriär hos Audi i Ingolstadt 1987. Efter flera ledande befattningar hos Audi och Volkswagen utsågs han till chef för utveckling av fordonskoncept hos Audi i Ingolstadt 2003 och tog över ansvaret för samma område hos Volkswagen Personbilar 2007 innan han blev teknisk direktör för Italdesign Giugiaro 2010 och återvände till Audi AG som chef för fordonskoncept 2013.

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Marcus Thomasfolk, Informationschef, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57, marcus.thomasfolk@volkswagen.se