Volkswagen kommer i framtiden låta externa och oberoende experter verifiera utsläppsvärden

Volkswagen-koncernen kommer i framtiden att låta bilarnas utsläppsvärden kontrolleras och certifieras av externa och oberoende inspektörer. Företagets fordon kommer också att testas slumpmässigt under verkliga körförhållanden. Detta är budskapet i ett tal som Volkswagen AG:s koncernchef Matthias Müller har hållit i Bryssel.

– De skillnader som inom hela bilindustrin finns mellan officiella testresultat och verklig förbrukning accepteras inte längre och är heller inte längre acceptabla. Vi måste bryta ny mark här, sade Müller.

– Vi använder den nuvarande krisen för att i grunden stöpa om koncernen. Jag känner starkt att vi nu har chansen att bygga ett nytt och bättre Volkswagen, underströk Müller.

Han lovade att Volkswagen ska koncentrera sig på hållbarhet ”mer än någonsin tidigare” i produkter, strategi och ledning. Bland annat kommer koncernen att lansera ytterligare cirka 20 elbilar eller laddhybrider fram till 2020.

Koncernchefen förklarade att omfattande tekniska lösningar för de cirka 8,5 miljoner bilarna har godkänts i hela EU. Åtgärdskampanjen inleds denna vecka.

– Vi kommer att kunna genomföra åtgärderna på ett så kundvänligt och smidigt sätt som möjligt, sa Müller.

I talet framkom också att Volkswagen-koncernen vill öka samarbetet mellan industriföretag och beslutsfattare om mobilitetens framtid inom EU. De ska peka ut kursen när det gäller infrastruktur och dess ramverk och förutsättningar. Detta till exempel när det gäller utveckling av förarlösa bilar, elektrisk mobilititet och digital överföring.