Ny Teknik utelämnade slutsatser från tyska transportmyndigheten KBA

Den tyska transportmyndigheten KBA har efter egna tester konstaterat att bränsleförbrukningen inte påverkas på Volkswagen Amarok när den felaktiga mjukvaran åtgärdas. Mot denna bakgrund har Volkswagen skickat ett brev till tidningen Ny Teknik då tidningen i en artikel gett en ensidig bild som utelämnar KBAs slutsatser. Se brevet i sin helhet nedan.

Hej Susanna Baltscheffsky,

Jag skriver till dig med anledning av artikeln ”Miljontals fuskdieslar kvar att åtgärda”, publicerad 2016-04-14 av Eddie Pröckl på er hemsida, samt i den tryckta utgåvan Nr 15, 2016-04-13 sidorna 4 – 5 med rubriken ”Tidsfristen på väg ta slut för diesel-fix”.

I denna artikel avslutar Eddie Pröckl med att spekulera kring varför KBA inte vill svara på frågan gällande om bränsleförbrukningen kommer ändras i de modeller som nu fått klartecken att börja åtgärdas, i första hand Volkswagen Amarok. Eddie Pröckl listar tre tänkbara faktorer varav det första lyder:

”För det första höjer Volkswagens åtgärd förbrukningen i bilarna, trots att företaget hävdar motsatsen. Frågan är hur KBA ska hantera det.”

Faktum är att den tyska transportmyndigheten KBA inte kommit till samma uppfattning som den källa som Ny Teknik hänvisar till. KBA har genomfört egna tester innan man godkänt vår åtgärd för Volkswagen Amarok och har då konstaterat att åtgärden inte påverkar bränsleförbrukningen. Myndigheten har nyligen gjort samma konstaterande när det gäller Audi A4, A5 och Q5 samt Seat Exeo med 2,0-liters EA 189-motorer. Vårt mål är att åtgärda den felaktiga mjukvaran på berörda dieselbilar utan att bilarnas egenskaper ändras när det gäller bränsleförbrukning och prestanda.

Med vänlig hälsning

Marcus Thomasfolk, informationschef Volkswagen Group Sverige