Volkswagen vill uppdatera alla bilar

Marcus Thomasfolk, informationschef, Volkswagen Group Sverige

Arbetet med att uppdatera bilar fortsätter. Volkswagen har fram till nu åtgärdat nära 65 procent av de dieselbilar med EA189-motor som berörs av felaktig mjukvara.
Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen Group Sverige, sammanfattar 2017 som ett bra år när det gäller arbetet med dieselfrågan.

– Vi har kommit långt, men vi hade gärna sett att ännu fler hade kommit in med sina bilar. Vår tekniska lösning är ju färdig och godkänd för alla modeller. Nu vill vi genomföra det så snabbt som möjligt, säger Marcus Thomasfolk.

Varför återkallar inte Volkswagen alla bilar?
– Sverige har som land bestämt att genomföra åtgärden som en frivillig serviceåtgärd, vilket är den hantering som den absoluta majoriteten av de europeiska länderna också har valt. Detta är inte vårt beslut, utan ett myndighetsbeslut.

Vad hade ni gjort om myndigheterna beslutat om en obligatorisk återkallning?
– Då hade vi självklart följt den processen. Men nu får vi jobba på annat sätt istället för att få så många som möjligt att komma in med sina bilar.

Hur jobbar Volkswagen för att öka andelen åtgärdade bilar?
– Vi underlättar för kunderna genom att manna upp med personal, genomföra åtgärden snabbt, erbjuda lånebil, erbjuda garantier, informera, med mera. Under 2018 kommer vi fortsätta att ligga på kunderna, bland annat genom att kontakta dem igen. Vi har också haft personal som ringt kunder som ännu inte åtgärdat bilarna. Lyckligtvis blir det färre kunder att kontakta för varje gång.

Vad säger de kunder som har uppdaterat sina bilar?
– De kunderna är nöjda. Vi mäter kontinuerligt hur verkstadsbesöket och uppdateringen upplevts. Faktum är att det är ytterst få som har några klagomål, säger Marcus Thomasfolk.

Vad önskar du för 2018?
– Att det fortsätter lika bra som 2017 då vi fick fler laddbara bilar på vägarna. Volkswagen Passat GTE är nu den vanligaste laddbara bilen i Sverige.