Dieselbilar attraktiva på begagnatmarknaden

De senaste åren har det riktats ett stort intresse mot prisutvecklingen på begagnade dieselbilar. En bidragande faktor har varit att dieselteknologin varit flitigt debatterad. Nu visar ny statistik från Bilpriser.se att priset på begagnade dieselbilar är stabilt. Enligt sajten ligger priserna på begagnade dieselbilar endast 1-2 procent lägre jämfört med samma period förra året. En orsak är att begagnade dieselbilar undkommer den nya skatten som bonus-malus-systemet medför. En annan orsak är att andra länder efterfrågat begagnade dieselbilar från Sverige, bland annat därför att kronan är svag. Exporten av begagnade bilar beräknas ha ökat med 60 procent under 2018. En tredje orsak bakom stabila begagnatpriser på dieselbilar är att det just nu råder en stark efterfrågan jämfört med utbudet av begagnade dieslar.

Effekten av allt detta är att begagnade dieselbilar är efterfrågade på den svenska andrahandsmarknaden. Är man ute efter en kombi med god komfort och hyffsat stor motor så är en begagnad diesel mer attraktiv än att köpa något nytt.

Henrik Littorin, vd på Bilpriser.se säger till tidningen Auto Motor & Sport: ”Vi ser en efterfrågan på dieselbilar därför att de utgör ett vettigt alternativ om man vill ha en kombi med bra utrustning och någorlunda stor motor. Vår bedömning är att bonus/malus hittills har fått en motsatt effekt. De nya reglerna gjorde det dyrt att köpa en ny bil med ett normalstort motoralternativ, vilket ökade efterfrågan på begagnade dieselbilar ytterligare.”

Läs hela artikeln här